Onderzoek: Beleggers betalen bijna 500 euro per jaar teveel

Per jaar betaalt de gemiddelde particuliere belegger 1478 euro aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Beleggers zouden hier gemiddeld 498 euro op kunnen besparen, indien men zou handelen bij de voor hen goedkoopste broker. Echter, slechts 4% van de beleggers heeft op dit moment die keuze gemaakt. Dit blijkt uit een eigen onderzoek van BrokerTarieven.nl, waarin het handelsgedrag van 6210 beleggers is geanalyseerd.

De transactiekosten zijn gemiddeld veruit de grootste kostenpost, maar ook het bewaarloon neemt een zeer significant deel voor haar rekenING. Van de huidige 1478 euro wordt 89% besteedt aan transactiekosten, 11% aan bewaarloon en regeltarief en nog geen 1% aan overige kosten (eg. abonnement, orderkosten). Indien elke belegger zou kiezen voor zijn of haar goedkoopste broker, zou er met name op de transactiekosten veel geld bespaard kunnen worden.
Onderstaande grafiek laat de opbouw van de beleggingskosten zien, zowel bij de huidige broker van de beleggers als bij de individueel goedkoopste broker. Indien elke belegger zou handelen via deze voor hem of haar goedkoopste broker, zullen de jaarlijkse beleggingskosten dalen van 1.477,51 naar 979,68.

ING-left:20px;">Grafiek 1: Opbouw beleggingskosten bij huidige broker en bij goedkoopste broker

bewaarloon voor derde van beleggers nog steeds grote kostenpost
Toch is voor veel beleggers het bewaarloon juist een nog veel belangrijkere kostenpost waar op bezuinigd kan worden. "Uit ons onderzoek is gebleken dat voor een derde van de beleggers geldt dat zij meer dan een kwart van de beleggingskosten moeten besteden aan het bewaarloon. En 12% van de beleggers is zelfs meer dan de helft van de beleggingskosten kwijt aan het bewaarloon", aldus Jorrit Baerends, oprichter en eigenaar van BrokerTarieven.nl.
Grafiek 2 laat deze invloed van het bewaarloon op de totale beleggingskosten zien.

ING-left:20px;">Grafiek 2: Invloed bewaarloon op totale beleggingskosten, afgezet tegen het percentage beleggers

Het onderzoek toont verder aan dat het specifieke handelsgedrag bepaalt welke broker als beste uit de bus komt. "Elke belegger zou dan ook op zoek moeten naar de voor hem of haar meest geschikte broker", zegt Jorrit Baerends. "De kosten die uitgespaard kunnen worden door de juiste broker te kiezen kunnen namelijk het rendement van je beleggingsportefeuille flink verhogen."

30 augustus 2010 - BrokerTarieven.nl

Button

Over BrokerTarieven.nl

Tarieven van brokers zijn nu eindelijk goed te vergelijken. De verschillen tussen de brokers zijn doorgaans groot. Wij kunnen precies uitrekenen hoeveel de verschillende brokers in uw situatie zouden berekenen, zodat u de voor u goedkoopste broker kunt kiezen.

> Naar BrokerTarieven.nl

Copyright © Nasam bvba 2010 - 2016 - Google+

Brokertarieven.nl scoort een 9.1 van 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 397 beoordelingen.