Onderzoek: Beleggingsportefeuille Monitor 2011

Aandelen zijn nog veruit de meest populaire beleggingsvorm bij particuliere beleggers. Ruim 80% van de beleggers bezit aandelen, maar handelt er vervolgens weinIG in. Derivaten als futures, opties en hefboomproducten nemen de meeste transacties voor hun rekenING. Dat blijkt uit het onderzoek onder ruim 10.000 beleggers voor de Beleggingsportefeuille Monitor 2011 van BrokerTarieven.nl.

Populariteit beleggingsvormen

Een belegger kan zijn portefeuille hebben samengesteld uit één of meerdere beleggingsvormen.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80% van de beleggers aandelen in haar portefeuille heeft zitten. Een kwart van de beleggers heeft ook beleggingsfondsen of opties in haar portefeuille. Trackers, die steeds populairder zouden worden, zijn inmiddels door ruim 7% van de beleggers in haar portefeuille opgenomen.

Aantal transacties

Als belegger kan je zeer passief je portefeuille beheren. Maar er zijn ook beleggers die vele malen per kwartaal een transactie doen. Het aantal transacties per beleggingsvorm geeft ook informatie over de termijn waarvoor een beleggING gedaan wordt.

Opvallend is vooral het grote aantal transacties op futures. Per kwartaal worden er door future-beleggers gemiddeld 73,4 transacties uitgevoerd. Futures worden gevolgd door opties en hefboomproducten als turbo's, speeders en sprinters. Beleggingsfondsen en obligaties worden beiden vooral voor de lange termijn gebruikt, gezien het lage aantal van ruim 2 transacties per kwartaal.

Belegd vermogen

Voor het gemiddeld belegd vermogen is uitsluitend gekeken naar de beleggingsvormen waar brokers soms bewaarloon voor in rekenING brengen. Het gaat hierbij om aandelen, beleggingsfondsen, obligaties en trackers.

Aandelen, beleggingsfondsen en trackers zijn behoorlijk gelijkwaardIG met een gemiddeld belegd vermogen per belegger van rond de € 36.000. Absolute uitschieter zijn obligaties, waarin ruim € 55.000 per belegger is geïnvesteerd.

Beleggingskosten

Wat betekenen deze resultaten voor de zoektocht naar de goedkoopste broker? Aangezien de transactiekosten veelal de grootste kostenpost zijn, is het aantal transacties van groot belang. Vooral beleggers in beleggingsvormen als futures, opties en hefboomproducten doen veel transacties per kwartaal en kunnen daarom veel besparen door de juiste broker te kiezen.
In Nederland zijn er nog steeds veel brokers die dit bewaarloon hanteren. Het gemiddeld belegd vermogen bepaalt de hoogte van het jaarlijkse terugkerende bewaarloon. Gezien de hoogte van het belegd vermogen is het bewaarloon nog steeds een niet te verwaarlozen kostenpost. Met name de beleggers in obligaties hebben een groot belegd vermogen en moeten rekenING houden met dit bewaarloon.

Onderzoeksopzet

Bezoekers van BrokerTarieven.nl, de online vergelijker voor beleggingskosten, zijn voor hun beleggingsportefeuille op zoek naar de meest geschikte broker. Voor dit onderzoek zijn de gegevens van 10.176 portefeuilles gebruikt, die zijn gegeven in de eerste 2,5 maanden van 2011. Gegevens zijn uitsluitend geaggregeerd gebruikt.

17 maart 2011 - BrokerTarieven.nl

Button

Over BrokerTarieven.nl

Tarieven van brokers zijn nu eindelijk goed te vergelijken. De verschillen tussen de brokers zijn doorgaans groot. Wij kunnen precies uitrekenen hoeveel de verschillende brokers in uw situatie zouden berekenen, zodat u de voor u goedkoopste broker kunt kiezen.

> Naar BrokerTarieven.nl

Copyright © Nasam bvba 2010 - 2016 - Google+

Brokertarieven.nl scoort een 9.1 van 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 397 beoordelingen.