Onderzoek: Beleggingsportefeuille Monitor 2012

Particuliere beleggers zijn in vergelijkING met vorIG jaar een stuk minder actief geweest op de beurs. In alle onderzochte beleggingsvormen nam het aantal transacties af. Daar tegenover staat dat opties en hefboomproducten het afgelopen jaar door meer beleggers in de portefeuille is opgenomen. Dat blijkt uit het onderzoek onder ruim 10.000 beleggers voor de Beleggingsportefeuille Monitor 2012 van vergelijkingssite BrokerTarieven.nl.

Populariteit beleggingsvormen
Een belegger kan zijn portefeuille hebben samengesteld uit één of meerdere beleggingsvormen.

Uit het onderzoek blijkt dat aandelen nog steeds veruit de populairste beleggingsvorm is. Bijna 78% van de beleggers heeft aandelen in zijn portefeuille opgenomen. Toch is het aantal beleggers met aandelen of beleggingsfondsen in zijn portefeuille afgenomen. Opties en hefboomproducten zijn de beleggingsvormen die het afgelopen jaar juist in meer portefeuilles zijn opgenomen. Ook obligaties lieten een lichte stijgING in populariteit zien.

Aantal transacties per kwartaal
Als belegger kan je zeer passief je portefeuille beheren. Maar er zijn ook beleggers die vele malen per kwartaal een transactie doen. Het aantal transacties per beleggingsvorm geeft ook informatie over de termijn waarvoor een beleggING wordt gedaan.

Opvallend is dat in alle beleggingsvormen het aantal transacties is afgenomen. Net als in 2011 zijn beleggers in futures de meest actieve beleggers, hoewel het aantal transacties ook hier is afgenomen naar 48,6 per kwartaal.

Belegd vermogen
Voor het gemiddeld belegd vermogen is uitsluitend gekeken naar de beleggingsvormen waar brokers soms bewaarloon voor in rekenING brengen. Het gaat hierbij om aandelen, beleggingsfondsen, obligaties en trackers.

Particuliere beleggers hebben het belegd vermogen in aandelen, beleggingsfondsen, obligaties en trackers flink teruggeschroefd. In obligaties wordt gemiddeld het grootste vermogen belegd en is met 7% de kleinste daler. Het vermogen in beleggingsfondsen nam met ruim 28% af naar € 26.245.

Onderzoeksopzet
Bezoekers van BrokerTarieven.nl, de online vergelijker voor beleggingskosten, zijn voor hun beleggingsportefeuille op zoek naar de meest geschikte broker. Voor dit onderzoek zijn de gegevens van 10.207 portefeuilles gebruikt, afkomstIG uit de periode 15 februari tot en met 15 april 2012. Gegevens zijn uitsluitend geaggregeerd gebruikt.

> Lees hier de resultaten van Beleggingsportefeuille Monitor 2011

19 april 2012 - BrokerTarieven.nl

Button

Over BrokerTarieven.nl

Tarieven van brokers zijn nu eindelijk goed te vergelijken. De verschillen tussen de brokers zijn doorgaans groot. Wij kunnen precies uitrekenen hoeveel de verschillende brokers in uw situatie zouden berekenen, zodat u de voor u goedkoopste broker kunt kiezen.

> Naar BrokerTarieven.nl

Copyright © Nasam bvba 2010 - 2016 - Google+

Brokertarieven.nl scoort een 9.1 van 10. Dit is het gemiddelde cijfer uit 397 beoordelingen.