BrokerTarieven

Aandelen uitlenen

Kunt u aandelen uitlenen? Ja, dat kan. Sterker nog, als u belegt, dan doet u dit misschien al zonder dat u het weet. Schrikt u daarvan? Hoeft niet. Er gaan veel verhalen rond over dat aandelen uitlenen gevaarlijk is, maar is dat wel zo? We leggen het u uit in dit artikel.

Wat is aandelen uitlenen of ‘securities lending’ precies?

In het Engels wordt aandelen uitlenen ‘securities lending’ genoemd. Dit houdt in dat u (of uw broker) uw aandelen, obligatiesETF’s uitleent aan een lener tegen een vergoeding om extra rendement op te bouwen. De lener geeft de uitlener eveneens een onderpand wat altijd groter moet zijn dan de waarde van de effecten die de uitlener heeft uitgeleend. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van cash of andere effecten.

Waarom zou u uw effecten uitlenen?

Extra rendement en liquiditeit van markten

Behalve dat u extra rendement kunt opbouwen met het uitlenen van uw effecten, zijn er verschillende redenen waarom ‘securities lending’ voordelen heeft. Brokers en banken lenen bijvoorbeeld effecten uit om de liquiditeit in bepaalde markten te verbeteren. 

Zo leent BinckBank de effecten van zijn beleggers uit (alleen als u daarvoor kiest), maar ook verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen doen dit. Zeker als u in indextrackers (ETF’s) belegt, leent uw fondsbeheerder waarschijnlijk een deel van uw aandelen uit. De BinckBank keert  de helft van de vergoeding voor het uitlenen van aandelen aan de belegger uit en de andere helft houdt het bedrijf zelf. Mede daarom kan het goedkope tarieven aanbieden aan zijn klanten.

Shorten om posities af te dekken

En hierdoor heeft ‘securities lending’ een slechte naam gekregen: door speculanten. Speculanten lenen aandelen om ze te verkopen bij een koersdaling en ze later weer terug te kopen voor een lagere prijs. Dit wordt ‘shorten’ genoemd. Als de prijs van de aandelen tegen verwachting niet daalt dan moeten ze de aandelen voor een hogere prijs terugkopen om ze aan de uitlener terug te geven. 

Deze speculanten vormen echter slechts een minderheid op het gebied van ‘securities lending’. Professionele beleggingsinstellingen als banken, brokers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen vormen de meerderheid.

Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waar u op moet letten bij ‘securities lending’

Het tegenpartijrisico is het grootste risico bij ‘securities lending’. U speelt het veiligst als u een goed en waardevol onderpand ontvangt voor uw geleende aandelen. BinckBank geeft daarom 105% onderpand aan zijn beleggers. Als BinckBank failliet zou gaan, dan is het risico voor u afgedekt met die 105%. Enkel in het geval dat het onderpand niet genoeg blijkt te zijn om uw uitgeleende aandelen terug te kopen, loopt u risico. Maar bij BinckBank is die kans miniem.

Tijdens de financiële crisis van 2008 was dit het wel geval. Onderpanden die door shorters waren gegeven, bestonden uit illiquide effecten die niet genoeg waren om uitgeleende aandelen terug te kopen. De leners konden dus niet aan hun verplichtingen voldoen. Let er dus op dat u altijd voldoende en waardevol onderpand ontvangt voor uw uitgeleende effecten. Dit onderpand dient ondergebracht te worden bij een apart bewaarbedrijf (wat BinckBank doet), zodat u het niet kwijtraakt bij faillissement van de broker. 

Waarom aandelen uitlenen niet gevaarlijk is

Het shorten van speculanten heeft ertoe geleid dat ‘securities lending’ geen goede naam heeft. Maar er zijn genoeg redenen waarom het uitlenen van aandelen helemaal niet gevaarlijk is.

1. U blijft eigenaar van het dividend

Als u uw aandelen uitleent, dan blijft u eigenaar van het dividend van die aandelen. Het maakt niet uit of u ze tijdelijk heeft uitgeleend. Het dividend blijft van u. 

2. U kunt uw effecten gewoon verkopen – ook al heeft u ze uitgeleend

Het uitlenen van effecten kan slechts één dag duren, een paar weken of een aantal maanden. Zelfs al zijn ze uitgeleend, dan nog kunt u ze op elke handelsdag verkopen als u dat wilt. De overeenkomst tussen u en de lener zijn namelijk op elk moment opzegbaar. U kunt uw effecten dus gewoon terugvragen en verkopen.

3. Strengere regelgeving op de Europese markt

Sinds 2008 heeft de Europese markt zijn regelgeving voor het uitlenen van effecten aangepast. Hierdoor worden ondernemingen gedwongen om hun activiteiten goed te overwegen en te (her)beoordelen. 

4. Nieuwe technologieën verbeteren efficiëntie

Naast striktere regelgeving zijn er ook nieuwe technologieën die de effectenhandel betrouwbaarder maken. Grote investeringsbanken investeren in AI-technologie (Artificial Intelligence – ofwel Kunstmatige intelligentie) die ervoor zorgt dat spreads kleiner worden, menselijke interactie minder nodig is, de transparantie toeneemt en dat producten meer als handelswaar worden beschouwd.

Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Aandelen uitlenen is niet gevaarlijk, mits goed aangepakt

Met de tips in dit artikel zorgt u ervoor dat u geen risico loopt bij het uitlenen van uw aandelen. ‘Securities lending’ kan zo een slimme manier zijn om extra rendement op te bouwen. Wilt u aan de slag? Gebruik dan nu onze Vergelijker om de beste en goedkoopste broker te vinden die bij u past.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker