Brokers

Wat is een broker?

Indien u zelf wil beleggen, bijvoorbeeld aandelen of fondsen wil kopen, dan heeft u een broker of effectenmakelaar nodig.

De term broker is afkomstig uit het Engels, beurshandelaar of beursmakelaar is de correcte Nederlandse vertaling. Een broker is een tussenpersoon die in theorie de koper en verkoper bij elkaar brengt. Ondertussen is natuurlijk de handel in aandelen en andere beleggingsproducten bijna volledig digitaal.

Veel mensen denken bij het beleggen op de beurs spontaan aan hun bank. Het klopt ook dat de meeste (groot)banken beleggingsdiensten aanbieden, ook om zelf te beleggen. De kostprijs kan bij de banken echter flink oplopen, vandaar dat er ook steeds meer online brokers zich richten op particuliere beleggers.

Voor het leveren van hun diensten, namelijk het bewaren van uw effecten, portefeuilleoverzichten, afwerken transacties, innen van dividenden,… rekenen de brokers u kosten aan. Gaande van transactiekosten over bewaarlonen en abonnementskosten.

Omdat deze kosten voor particuliere beleggers vaak erg onoverzichtelijk worden bieden wij bij BrokerTarieven u een handige vergelijkingstool aan.

Welke Brokers worden vergeleken?

Op BrokerTarieven worden volgende brokers vergeleken:

BrokerTarieven is gespecialiseerd in het vergelijken van brokers om zelf te beleggen. Brokers waar u uw geld kan laten beheren en vermogensbeheerders zijn niet opgenomen in de vergelijkingstool.

Verder verlangen wij van al onze brokers dat ze lid zijn van Euronext, een vergunning hebben bij de AFM (of equivalent in een EU land) en over een Nederlandstalige helpdesk beschikken. Ook dienen ze minimaal volgende producten aan te bieden: aandelen, opties, ETF’s

Waarom kiest BrokerTarieven voor zelf beleggen?

Als ervaren beleggers zijn wij er van overtuigd dat beleggen hoogst noodzakelijk is om uw financiën op peil te houden, zeker indien u tijdens uw pensioen dezelfde levensstandaard wil kunnen behouden.

Wij zijn er ook van overtuigd dat u om dit te bekomen best zelf belegt. Tenslotte is uw belang niet altijd in lijn met aanbieders van financiële producten. Daarnaast zijn er tal van studies die bewijzen dat kosten de grootste dooddoener zijn van beleggingsrendement, waardoor we deze liefst zoveel mogelijk uitschakelen door zelf bij een online broker te beleggen.

Om diezelfde reden zal u bij ons ook geen vergelijking vinden van CFD of crypto brokers.
Deze producten hebben naar onze mening weinig met beleggen te maken.

Ik mis een broker in de lijst

Mist u een broker waarvan u vindt dat deze er moet tussenstaan? Dan mag u steeds een mail sturen naar support@brokertarieven.nl of ons contactformulier invullen.

Vermits wij de markt steeds goed afspeuren en nieuwe brokers ons ook spontaan contacteren is de kans groot dat het afwezig zijn van de broker in de tarieven vergelijker een reden heeft. De meeste van de brokers waar we vragen over krijgen zijn CFD brokers. Maar er kunnen ook andere redenen zijn.

Zo werden Tradzster en Today’s Brokers overgenomen door TradersOnly, ging MijnBroker failliet, trok Keytrade zich terug van de Nederlandse markt en stopte SNS zijn beleggingsdiensten. En tenslotte verdween de merknaam Alex en kwam alles terecht bij Binck. In september 2020 liet Idealing ons weten de Nederlandse markt niet meer te willen bedienen. Bestaande klanten kunnen uiteraard wel blijven.

Informatie aanvragen

Via BrokerTarieven heeft u de mogelijkheid om gratis informatie van brokers te bekomen.

Van de brokers waar wij een samenwerking mee hebben krijgen wij daarvoor een kleine vergoeding. Deze vergoeding maakt het mogelijk om deze site te onderhouden en up to date te houden.

Zoals u in onze privacy policy kan lezen gaan wij zeer vertrouwelijk om met uw gegevens en krijgt enkel de broker(s) van uw keuze uw gegevens te zien.