ABN Amro

ABN AMRO is een Nederlandse bank en broker. Naast diensten als zicht- en spaarrekeningen, hypotheken, enzovoort, kan je er dus ook als belegger terecht.

Een grootbank zijnde blijven de transactiekosten beperkt, al zijn er enkele andere kosten van toepassing. U kan bij de instelling ook uitgebreid begeleid worden bij uw investeringen.

ABN AMRO is eveneens actief in België als private banker en als zakenbank, maar niet voor kleinschaliger beleggingsdiensten.

Accounts bij ABN Amro

Bij de bank kan u zowel begeleid als zelfstandig beleggen.

Vanaf 50 euro is het reeds mogelijk in ‘Begeleide beleggingen’ via profielfondsen te stappen, waarover verder meer.

Als u 50.000 euro of meer wil beleggen en wat extra hulp kan gebruiken hebt u toegang tot het vermogensbeheer van ABN AMRO. Na een intakegesprek kunnen de beheerders aan de slag, aan de hand van uw risicoprofiel. Daarnaast hebt u de keuze uit drie ‘mandaten’, duurzame portefeuille, gericht op dividenden of een breed gamma aan fondsen.

Het interessantste is wellicht het zelfstandig online beleggen. U kan voor een basis-account gaan maar hier zijn de mogelijkheden beperkter. Bij ‘Zelf Beleggen Plus’ zijn er meer producten voorhanden.

Openen Account

Het openen van een account om zelf te beleggen heeft niet al te veel voeten in de aarde. In principe kan u hier op enkele minuten door wandelen. Houd uw identiteitskaart en de lezer bij de hand.

Uiteraard zal u hierna wel even moeten wachten op goedkeuring en de opening van de rekening door ABN AMRO.

Een uitgebreidere kennis- en ervaringstoets geeft toegang tot het Plus-account. Om complexere producten te kunnen aanbieden is de bank immers verplicht uw kennis te evalueren.

Aanbod van ABN Amro

Indien u kiest voor het beperkt begeleid beleggen, zal uw geld worden geïnvesteerd in zes profielfondsen. Via een éénmalige of periodieke inleg zal u beleggen in een fonds aangepast aan uw wensen en risicoprofiel. De fondsen worden door ABN AMRO-experts beheerd.

Via ‘Zelf Beleggen Basis’ heeft u slechts toegang tot aandelen, ETF’s en fondsen uit Europa en Amerika. Het aanbod is beperkt tot de meest bekende, grote bedrijven. Voor de Nederlandse markten is het aanbod iets groter.

Als u meer mogelijkheden wil zal u een ‘Zelf Beleggen Plus’-account moeten aanmaken. Zo kan u ook beleggen in obligaties, opties, warrants en turbo’s. Enkele Aziatische aandelenmarkten, net als Australië komen eveneens bij.

Kosten

Begeleid beleggen in profielfondsen heeft een zeker kostenplaatje. De servicekosten van 0,25 procent samen met lopende kosten, afhankelijk van het fonds tussen 0,57 procent en 0,92 procent, zorgen al gauw voor een jaarlijkse prijs van 20 euro bij een investering van 2000 euro.

De Dealing Room vergt geen extra kosten, gewoon dezelfde als deze van het Zelf Beleggen Plus’-account.

De transactiekosten ogen soms redelijk laag voor een grootbank, maar vergis u niet, er komen ook heel wat andere kosten bij kijken. Elk jaar betaalt u een vaste servicefee van 48 euro voor het Plus-account en 0,20 procent over het bedrag tot 100.000 euro, 0,12 procent tot 400.000 en 0,06 procent daarboven. Dit zowel bij Basis als Plus. Bij het Basis-account zijn de transactiekosten wel net iets hoger.

Voor een basis-assortiment aan fondsen worden geen transactiekosten gerekend.

Het Zelf Beleggen Basis-account vraagt 5 euro + 0,05 procent voor Nederlandse aandelen en ETF’s, 10 euro + 0,10 procent voor buitenlandse bedrijven.

Bij het handelen in aandelen, obligaties, turbo’s en ETF’s betaalt u 4 euro + 0,04 procent met het Plus-account. Voor bepaalde markten is er wel een minimum van 50 euro van toepassing, waaronder Australië, Canada, Hongkong, Japan en Spanje.

Optiecontracten verhandelen kost kan weer 2,25 euro per contract. Vanaf het 21e contract daalt het tot 1,95 euro.

Wanneer u uw effecten wil overboeken naar ABN AMRO zal de bank tot 1500 euro eventuele kosten, aangerekend door de concurrent, op zich nemen.

Beschikbare Tools

Met ABN AMRO kan u zowel via de website als via een handige mobiele applicatie beleggen. Via hun platform kan u makkelijk wisselen van bankieren naar beleggen en omgekeerd. Bedragen overgeschreven vanaf de zichtrekening zijn dan ook bijna onmiddellijk beschikbaar. Een handig voordeel aan het bankieren en beleggen bij dezelfde instelling.

De personaliseerbare Dealing Room van het Plus-account biedt uitgebreidere analyse-opties en informatie van analisten bijvoorbeeld. Complexe orders doorgeven, technische analyse, uitgebreide fundamentele gegevens, persoonlijke schermen aanmaken, … vormen een greep uit de toepassingen.

Verder vindt u een newsfeed van externe providers op het platform terug.

In de Beleggers Academy kan u informatie terugvinden over verschillende financiële producten.

Een demo-account uitproberen bij ABN AMRO was niet mogelijk, dus hieronder nog enkele beelden die de instelling zelf op haar website zette.

Is ABN Amro betrouwbaar?

ABN AMRO is een Nederlandse onderneming en valt wat betreft spaartegoeden onder het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank per persoon.

Wat aandelen en dergelijke betreft zal dit fonds uiteraard geen verliezen dekken. Bij een faillissement van de instelling blijven de effecten gewoon eigendom van de belegger. Deze middelen worden nooit of te nimmer gebruikt om de schulden van de bank of broker te dekken.

Het beleggerscompensatiestelsel (BCS) compenseert beleggers als de bank niet in staat is om te voldoen aan haar verplichtingen. Het BCS garandeert een bedrag van maximaal 20.000 euro per persoon per instelling.

Voor welke beleggers is ABN AMRO geschikt

ABN AMRO is vooral geschikt voor buy&hold beleggers die bovendien graag een uitgebreide service genieten en snel beschikbare hulp van een medewerker. Actieve traders kunnen eventueel hun voordeel doen met het Plus-account, waarbij lagere transactiekosten en een vaste jaarlijkse servicekost van toepassing zijn.

Voordelen:

Nadelen:

Over de auteur