BUX Zero

BUX Zero

BUX Zero is een volledig Nederlandse broker die sinds 2019 bestaat. Vijf jaar eerder, in 2014, werd reeds een andere versie van deze broker gelanceerd: BUX X. Laatstgenoemde richt zich alleen op het verhandelen van CFD's. BUX Zero richt zich echter op échte aandelen en ETF's. Beide brokers komen van hetzelfde in Amsterdam gevestigde bedrijf. BUX Zero wordt gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten.

BUX Zero weet zich te onderscheiden van andere brokers, door een laagdrempelige en speelse handelsomgeving te creëren. Beleggen binnen de omgeving van deze broker is gemakkelijk en niet veel uitdagender dan het online bestellen van nieuwe schoenen. Het gebruiksvriendelijke karakter wordt nog eens extra benadrukt door het feit dat BUX Zero alleen te bereiken is via een app. Er bestaat dus geen internetplatform. Deze broker lijkt de pijlen te richten op jonge personen met interesse in de aandelenmarkt.

Het verwijt wordt nog wel eens gemaakt dat BUX Zero een broker met beperkte functionaliteiten is. De vraag is echter tot in hoeverre dit daadwerkelijk de realiteit is. Hieronder zullen een aantal belangrijke factoren worden behandeld. Zo weet u straks beter waar BUX Zero staat en zal u beter kunnen beoordelen of deze broker voor u al dan niet de moeite waard is.

Accounts bij BUX Zero

Bij BUX heeft u geen mogelijkheid tot het openen van verschillende accounts. Er is dus een type account.

Bij BUX Zero kan u alleen toegang krijgen tot uw account via de mobiele app van BUX Zero. Het is dus niet mogelijk om toegang te hebben tot uw account via een desktopversie.

Binnen uw account bij BUX Zero heeft u toegang tot aandelen en ETF's.

Openen account

Het openen van uw account is erg gemakkelijk en vlot te doorlopen. Zie onderstaand een stappenplan voor het aanmaken van uw account:

  1. Download de app van BUX Zero.
  2. Maak een account aan binnen de app.
  3. Bevestig uw account door uw gegevens te laten verifiëren. (dit gebeurt middels een ID-Check).
  4. Stort uw geld met een Tikkie (betaalverzoek) of met een bankoverschrijving.
  5. U kan beginnen met beleggen

Bij BUX zero is geen minimumstorting vereist.

Aanbod van BUX Zero

Het aanbod van BUX Zero is niet klein, maar ook zeker niet gigantisch. Honderden aandelen uit verschillende landen zijn in de app terug te vinden. Het gaat dan met name om Nederlandse, Duitse en Amerikaanse aandelen. Daarnaast bestaat er een ruime selectie aan ETF's, waar de bekendere namen wel tussen staan. U kan dan denken aan Vanguard All World en Vanguard S&P 500. BUX Zero voegt geregeld nieuwe ETF's toe aan het aanbod. De ervaring leert dat hierbij goed wordt geluisterd naar de wensen van klanten.

Het is tevens mogelijk om te handelen in obligaties door de toevoeging van verschillende obligatie ETF's. Deze obligaties kunnen uitkomst bieden voor de belegger die op zoek is naar een iets minder agressieve portefeuille. Obligatie ETF's kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met aandelen om zo een gebalanceerd portefeuille op te zetten. Of dit verstandig is, hangt echter af van uw strategie.

Beleggingsmogelijkheden van BUX Zero

Binnen de app van BUX Zero zijn verschillende handelsmogelijkheden te gebruiken. Als het gaat om ordertypes, kunnen limietorders van marktorders worden onderscheiden. Voor beide ordertypes betaalt u €1 aan kosten wanneer het gaat om Europese aandelen en alle ETF's. Voor Amerikaanse aandelen gelden er geen kosten. BUX Zero kent een uniek ordertype genaamd de ‘zero order'. Deze order wordt uitgevoerd op een vast tijdstip, vaak aan het einde van de dag. U beslist dus niet zelf wanneer de order wordt uitgevoerd. Het voordeel? U betaalt voor de zero order ook nul (zero) kosten. De zero order is ideaal voor mensen die handelen voor op de lange termijn. Een perfecte instap maakt dan minder uit.

Sinds enige tijd terug maakt BUX Zero het mogelijk om beleggingsplannen op te stellen. De broker kan dan op maandelijkse basis volledig automatisch voor u handelen. Wilt u bijvoorbeeld elke eerste van de maand een vast setje aan ETF's kopen, dan kan u instellen dat BUX Zero dit automatisch voor u uitvoert. Uiteraard staan hier wel (minimale) kosten tegenover. Het is ook mogelijk om stortingsherinneringen in te stellen. U krijgt dan een push-notificatie wanneer u weer geld ‘moet' storten. Deze instelling kan u altijd weer uitzetten.

ABN AMRO is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering van orders die worden geplaatst via BUX Zero. ABN AMRO is ook aandeelhouder van BUX. Het feit dat ABN AMRO als een soort tussenpartij aanwezig is bij de orderuitvoering, brengt een kleine vertraging met zich mee. In de praktijk zorgt dit echter niet voor waarneembare problemen. De gemiddelde spread die wordt gehanteerd op BUX Zero betreft 0,08% voor Europese aandelen en 0,06% voor Amerikaanse aandelen.

Aanvullend dient te worden opgemerkt dat het niet mogelijk is om short te gaan bij BUX Zero. Of dit in de toekomst wél tot de mogelijkheden gaat behoren, is voor nu onbekend. Feit is in ieder geval dat BUX X wel de mogelijkheid tot short gaan biedt. Houd echter rekening met het feit dat u bij BUX X te maken hebt met CFD's. Dit zijn derivatieve beleggingsproducten.

Kosten bij BUX

BUX Zero biedt erg interessante tarieven wanneer passend in uw strategie. Dit komt door de zero-orders

Hieronder vindt u een overzicht met enkele voorbeelden van tarieven en transactiekosten. Deze worden voor u uiteengezet op de verschillende orders die BUX Zero biedt:

  • Zero orders: deze ordetype kent geen transactiekosten. Deze orders worden eens per dag, aan het einde van de handelsdag doorgevoerd voor de marktprijs die op dat moment geldt.
  • Markt orders: Bij deze order betaalt u €1,5 en de order wordt direct uitgevoerd tegen de marktprijs.
  • Limiet orders: Ook hier betaalt u €1,5 transactiekosten voor Europese aandelen en ETF's, hierbij kan u echter instellen voor welke prijs (uw limiet) u het product wil kopen.
Transactiekosten BUX Zero
Zero orders
€0 (geen)
Markt orders
€1,5 voor Europese aandelen en ETF's
Limiet orders
€1,5 voor Europese aandelen en ETF's
Amerikaanse aandelen
€0 (geen)

Naast de transactiekosten moet u ook rekening houden met andere kosten zoals bijvoorbeeld de valutakosten bij Amerikaanse aandelen van 0,35%. Ook kent BUX Zero spreads vanaf 0,08% op Europese aandelen en vanaf 0,0574% op Amerikaanse aandelen.

Addertjes onder het gras?

Wie ervaring heeft met het handelen via BUX Zero, komt waarschijnlijk tot de conclusie dat het helemaal geen dure broker betreft wanneer u optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden die worden geboden. Zo kunt u met zero orders best een eind komen en kan u stortingsherinneringen instellen in plaats van een volledig geautomatiseerd beleggingsplan. U zou wellicht zeggen dat bovenstaande voor BUX Zero niet winstgevend kan zijn en dat er dus wel addertjes onder het gras moeten zitten. Dit is (gelukkig) niet het geval.

BUX Zero verdient zijn geld op basis van de commissies die wél worden berekend. Daarnaast worden er steeds meer functies toegevoegd die u kan gebruiken wanneer u nét iets meer gemak beoogt. Deze functies zorgen voor aanvullende kosten.  Denk dan bijvoorbeeld aan de functionaliteit voor automatisch beleggen.

Verder is het relevant om op de hoogte te zijn van het feit dat BUX Zero uw aandelen uit kan lenen. Dit kan in theorie leiden tot een verhoogd risico. In de praktijk zal het bijna nooit gebeuren dat u hier überhaupt iets van merkt. Veel hedendaagse brokers lenen aandelen incidenteel uit. Dit is op zichzelf niets vreemds, maar het is verstandig om op de hoogte te zijn van de potentiële risico’s die hieraan verbonden zitten.

De tarieven en kosten van BUX Zero vergelijken met de andere brokers kan u met onze handige calculator.

Analysemogelijkheden bij BUX Zero

Er bestaan grofweg twee manieren om beleggingsproducten te analyseren: fundamentele analyse en technische analyse. Bij fundamentele analyse kijkt u naar de huidige maatschappelijke en/of economische context van een beleggingsproduct. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar nieuwsfeiten omtrent aandelen. BUX Zero beschikt over een beknopte nieuwssectie, waarin algemenere nieuwsfeiten terug te vinden zijn. Specifieke tools voor fundamentele analyse ontbreken echter. Hetzelfde kan gezegd worden van technische analyse tools. Hoewel u van alle producten een overzichtelijke grafiek kan inzien, is de grafiek niet specifiek genoeg om technische analyses op los te laten. Daarnaast gaat de grafiek maar tot vijf jaar terug en kan u geen candlestick grafiek inzien.

Het ontbreken van uitgebreide analysemogelijkheden zal voor een groot deel te maken hebben met het mobiele karakter van deze broker. Vanuit praktisch opzicht zijn niet alle analyses via een telefoon uit te voeren. Daarnaast hecht BUX Zero waarde aan gebruiksvriendelijkheid. Ingewikkelde functionaliteiten zouden dit karakter kunnen ondermijnen.

Hieronder enkele afbeeldingen van de mobiele app.

Educatiemogelijkheden

De gemiddelde hedendaagse broker beschikt over veel educatiemogelijkheden. Bij BUX Zero uit dit zich in het aanbieden van een aparte sectie waarin recente nieuwsfeiten over verschillende beleggingsproducten worden getoond. BUX Zero noemt deze sectie de ‘Newsroom'. Naast nieuwsfeiten, kan u op BUX Zero ook wat te weten komen over specifieke beleggingsproducten in het algemeen. Wanneer u een specifiek product aanklikt, bijvoorbeeld het aandeel Heineken, kan u lezen om wat voor bedrijf het gaat. Zo leest u bij Heineken dat het gaat om een grote brouwerij en komt u te weten welke merken allemaal tot Heineken behoren. Hier stopt de informatiestroom echter ook. Meer dan een basiskader zal u dus niet vinden.

Sinds kort kent BUX Zero ook zogeheten woordenlijsten. Deze vindt u op verschillende plekken in de app terug. Wanneer u bijvoorbeeld bij het aandeel Heineken zit, kan u geconfronteerd worden met lastige begrippen. Wat is bijvoorbeeld de ‘P/E-Ratio' en wat wordt er bedoeld met het woord ‘slotkoers'? Om u van antwoorden te voorzien, geeft BUX Zero per beleggingsproduct een woordenlijst. Hierin leest u terug wat de definities zijn van bepaalde lastige woorden op een pagina. Dit biedt een stukje gebruiksgemak. BUX Zero vermijdt waar mogelijk vakjargon, maar soms is er geen ontkomen aan.

Wilt u écht veel leren over beleggen, alsof u meedoet aan een cursus? Dan kunt u terecht in het kenniscentrum binnen de app van BUX Zero. Per onderwerp vindt u hier veel relevante informatie. Soms in de vorm van teksten, maar ook vaak in de vorm van video's.

BUX Zero beschikt tot slot ook over een ‘community'. Dit komt neer op een forum op het internet die specifiek is bedoeld voor gebruikers van BUX. Opgemerkt dient wel te worden dat het gaat om een Engels forum. Opmerkelijk is verder dat BUX zich met al zijn apps focust op het zijn van een mobiele broker, terwijl de BUX Community zich op het internet bevindt. U kan de community niet zien via de BUX Zero app. BUX X beschikt wel over een ingebouwde community feature waarin groepen en kanalen kunnen worden aangemaakt, om zo de discussie over beleggen op gang te brengen.

Is BUX Zero betrouwbaar?

De broker wordt gereguleerd door de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Als u klachten hebt over de werkwijze van de broker, kunt u terrecht bij KIFID, gezien BUX Zero hier geregistreerd is. 

Uw vermogen wordt ondergebracht bij ABN AMRO Clearing, daardoor valt uw vermogen onder het despositogarantiestelsel, wat inhoudt dat uw vermogen vezekerd is tot €100.000 bij faillissement.

 

Is BUX Zero wat voor u?

Tot in hoeverre BUX Zero voor u een geschikte broker is, is uiteraard subjectief. U dient uzelf af te vragen wat u in een broker zoekt en of BUX Zero u dat kan bieden. Vanuit een objectief perspectief heeft deze broker veel aandacht besteed aan marketing. Dit lijkt met name bij jongere en minder ervaren beleggers aan te slaan. Houdt dit dan in dat BUX Zero alleen geschikt is voor deze doelgroepen? Zeker niet. Ook de meer ervaren belegger kan voordeel halen uit de lagere handelskosten en het gebruiksgemak van deze broker. Zo kunt u zonder al te veel moeite een beleggingsplan opzetten die automatisch wordt uitgevoerd op maandelijkse basis tegen geringe kosten.

Concluderend dient te worden genoemd dat het niet helemaal eerlijk is om BUX Zero te vergelijken met BUX X. Het gaat om twee geheel andere soorten brokers, waardoor beide brokers individueel dienen te worden beoordeeld. Zoekt u naar een fijne no-nonsense broker zonder al te veel poespas, dan is BUX Zero zeker het proberen waard. Zoekt u naar uitgebreide analysemogelijkheden, complexe ordertypes en een gigantisch aanbod, zoek dan nog even verder.