eToro

BUX Zero

Wie op zoek is naar een prettige broker, is vast wel eens op de naam eToro gestuit. Deze broker heeft de afgelopen jaren mogen rekenen op een flinke toename in populariteit. Maar hoe verhoudt deze broker zich tot andere brokers en waar liggen de plus- en minpunten? Hieronder leest u er alles over.

Over eToro

eToro is een broker die inmiddels sinds 2006 bestaat. Door de jaren heen heeft deze broker vele miljoenen klanten mogen bedienen. De missie van eToro? Beleggen toegankelijk maken voor iedereen. Zo zouden ook beleggers zonder enige ervaring op de markt, via deze broker probleemloos moeten kunnen handelen. Om deze missie te verwezenlijken, legt eToro sterk de nadruk op een sociaal aspect binnen hun platform. Zo is het voor beleggers mogelijk om de beleggingen van andere (winstgevende) beleggers te volgen. Dit is aantrekkelijk voor iemand die niet weet waar hij beginnen moet.

Het is relevant om te weten dat u bij eToro slechts kunt handelen in dollars. Bij het opnemen van je winsten dient u deze dollars om te zetten in euro's. eToro biedt verschillende accounttypes aan. Met een geavanceerder account kan u gebruikmaken van verschillende voordelen, zoals kosteloze uitbetaling van winsten.

Aanbod aan beleggingsproducten bij eToro

De beleggingsmogelijkheden bij eToro zijn betrekkelijk ruim. Via het platform kunt u handelen in aandelen en ETF's en CFD's. Met het aanbieden van CFD's, worden verschillende deuren geopend. Deze derivatieve beleggingsproducten kunnen namelijk veel verschillende soorten beleggingsproducten als onderliggende waarde hebben. Zo heeft eToro CFD’s van aandelen, grondstoffen, forex, futures, ETF’s en indices. CFD's zijn echter een gevaarlijke vorm van beleggen, die veel risico met zich meebrengt. Ga voor uzelf goed na of u deze handelsvorm wilt gebruiken.

68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder.

Wanneer het aanbod van eToro wordt afgezet tegen het aanbod van andere brokers, luidt de conclusie dat eToro een gemiddeld tot ruim aanbod heeft. Dit heeft voornamelijk te maken met de verschillende CFD beleggingsmogelijkheden. Wanneer je niet wil handelen in CFD's, is het aanbod van deze broker relatief beperkt. Daarnaast kan het aanbod verschillen per land of regio. Zo kunnen inwoners van de Verenigde Staten handelen in cryptocurrencies, terwijl deze mogelijkheid niet (meer) toekomt aan Nederlandse beleggers.

eToro een sociaal handelsplatform

eToro is werelds grootste sociale handelsnetwerk. eToro is een sociaal platform omdat het een aantal sociale functies binnen het platform aanbiedt voor gebruikers, zoals: kopiëren andere handelaren, het popular investor-programma, de sociale nieuwsfeed en uw eigen profiel.

Kopieer andere handelaren

Bij eToro heeft u de mogelijkheid om eenvoudig beleggers te kopiëren. U kunt zelf op zoek gaan naar andere handelaren via de zoekfunctie en filters binnen het platform naar andere profielen. Zo kan u filteren op zaken als winst, locatie, risicoscore etc.

Deze mensen kan u vervolgens eenvoudig kopiëren, wanneer een handelaar een belegging doet kan deze ook automatisch in uw account gemaakt worden.

Het popular investor-programma

eToro beloont succesvolle beleggers. Hoe meer een belegger gekopieerd, hoe grotere financiële beloning een belegger kan krijgen. Dit doen ze om te zorgen dat succesvolle beleggers graag hun kennis delen. Van deze kennis kan u dan gebruik maken.

De sociale nieuwsfeed van eToro

Net zoals u een nieuwsfeed kan hebben op Facebook, kan u ook een gepersonaliseerde sociale nieuwsfeed hebben binnen uw eToro account. U kan zelf berichten plaatsen, berichten van andere personen (beleggers) zien, opmerkingen plaatsen en berichten delen.

Zo kan u een sociale nieuwsfeed creëren gefocust op beleggen en gemakkelijk op de hoogte blijven

Uw eigen eToro profiel

Als u een account aanmaakt op eToro, krijgt u ook een eigen profiel op eToro. Dit is als het ware uw visitekaartje voor de andere beleggers op eToro. Het profiel bestaat uit vier onderdelen:

 1. Uw feed (zie het stuk over ‘De sociale nieuwsfeed van eToro').
 2. Statistieken: u kunt uw winsten en succesratio inzien, ook kan u hier uw portefeuille samenstelling bekijken en uw eigen risico score bijhouden.
 3. Uw portefeuille: Hier kan u (of andere mensen in de eToro gemeenschap) uw beleggingen inzien.
 4. Grafiek: In dit tablad kan u zien wat een investering van $10.000 u in een bepaalde periode had kunnen opleveren.

Wilt u uw profiel niet openbaar hebben voor de rest van de gemeenschap? Dan kan u via de instellingen uw account als een privéprofiel instellen.

eToro: De analysemogelijkheden

Wanneer u de aanschaf van een specifiek beleggingsproduct aan het overwegen bent, kan een analyse van het betreffende product veel relevante inzichten bieden. Er bestaan verschillende soorten analyse. eToro biedt klanten de mogelijkheid tot technische en fundamentele analyse. Hiernaast kunnen gebruikers rapporten van analisten inzien en gebruikmaken van een schaduwportefeuille.

Technische analyse

Technische analyse houdt in dat u de koersgrafiek van een bepaald product onder de loep neemt. Hierbij zoek men naar trends en signalen die zouden kunnen verhullen wat de koers in de toekomst gaat doen. Verschillende indicatoren kunnen hierbij worden gebruikt. Het handelsplatform van eToro biedt verschillende indicatoren en hulpmiddelen aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om Fibonacci retracements, Exponential Moving Averages, Bollinger Bands en de welbekende Relative Strenght Index (RSI). Het uitvoeren van technische analyses binnen eToro kan uiteraard binnen candlestick grafieken. Deze geven maximaal inzicht in elke koersbeweging.

Fundamentele analyse

Bij fundamentele analyse laat u de grafieken in principe links liggen en kijkt u juist meer naar interne en externe economische omstandigheden. De huidige conditie van de markt waarbinnen een bedrijf opereert kan daarbij relevant zijn. Inschattingen kunnen worden gemaakt op basis van verschillende relevante gegevens die door een onderneming worden verstrekt. In sommige gevallen dient u zelf bepaalde berekeningen te maken om te komen tot relevante inzichten. Beleggers kijken binnen fundamentele analyses veelal naar hoeveel winst een bedrijf maakt en naar de cashflow. Bedrijven publiceren hieromtrent periodiek rapporten. In de meeste gevallen zal u deze rapporten elk kwartaal terugvinden. eToro biedt de nodige relevante gegevens om een gedegen fundamentele analyse op te stellen.

Analistenrapporten

Naast de mogelijkheden tot technische en fundamentele analyse, biedt eToro ook analistenrapporten aan. Deze rapporten verhullen hoe personen met verstand van zaken aankijken tegen bepaalde ontwikkelingen binnen de markt. Op basis van observaties worden (speculatieve) conclusies getrokken. Analistenrapporten kunnen beleggers helpen met het vormen van een mening over de markt. Daarnaast kan het vaak lezen van dergelijke rapporten u helpen om kritischer te kijken naar de markt. Een kritische blik loont als het gaat om analyseren.

Schaduwportefeuille

Klanten van eToro krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van een schaduwportefeuille. Dit is een soort testomgeving waarbinnen u met een fictieve portefeuille met virtueel (nep)geld posities kunt openen en sluiten. Dit kan best handig zijn, nu u verschillende strategieën kan uitproberen zonder dat je direct risico loopt op het verliezen van echt geld. Is uw strategie klaar om gebruikt te worden – dan kunt u deze direct met echt geld inzetten. Wel is het verdedigbaar dat veelvuldig ‘oefenen' met een schaduwportefeuille niet altijd even verstandig is. Gezien u geen risico loopt op het verliezen van echt geld, kan u roekelozer gaan handelen. Wanneer u dit ook in de praktijk brengt met echt geld, kan dit voor onnodige risico's zorgen.

Kosten bij eToro

Wanneer u belegt bij eToro, zal u gaandeweg verschillende kosten moeten voldoen. Het gaat dan met name om valutakosten, spreads, kosten voor inactiviteit, overnight premies en kosten voor opname.

Voor aandelen betaalt u geen commissie of transactiekosten. De valutakosten zijn veelal de grootste kosten bij eToro, deze bedragen maximaal 50 pips (ongeveer 0,5%). Bij eToro handelt u automatisch in USD, hierdoor heeft u vaak te maken met de valutakosten. Let dus goed op deze kosten bij eToro. 

Verdere kosten dient u te voldoen wanneer u lang inactief bent op eToro. U betaalt namelijk $10 per maand nadat u meer dan twaalf manden inactief bent geweest. Blijf dus handelen via het platform of neem uw geld op. 

Wilt u uw geld opnemen, dan zal u $5 per opname moeten voldoen.

Verder kent eToro ook kosten voor de handel in CFD's. Dit zijn voornamelijk spreads en overnight premies. 

Met betrekking tot de spread kan geen vast getal worden gegeven. De spread is namelijk dynamisch. Voor CFD's op aandelen zal de spread neerkomen op zo'n 0,09%. Bij CFD's op grondstoffen, dan lopen de spreads vanaf 2 pips. 

Omdat eToro CFD's aanbiedt, zullen overnight premies worden berekend bij CFD's. Beleggen met CFD's impliceert immers het lenen van geld, nu er een hefboom aan verbonden zit of kan zitten. 

Kosten & Tarieven eToro
Transactiekosten aandelen
€0 (geen)
CFD
Variabele spreads
Valutakosten
50 pips (ongeveer 0,5%) (alles wordt verhandeld in USD)

Is eToro goedkoop?

Bovenstaande kosten leiden tot de conclusie dat eToro zeker geen goedkope broker is. Dit komt voor een groot deel door het feit dat eToro alleen werkt met Amerikaanse Dollars, waardoor er valutakosten moeten worden berekend voor de omzetting naar euro's. Deze valutakosten vallen vrij hoog uit bij deze broker.

De spreads en de kosten voor inactiviteit zijn relatief gemiddeld en lijken op die van andere brokers. Hoewel eToro onder aan de streep niet goedkoop is, is het wel erg transparant. U weet praktisch altijd waar U aan toe bent als het gaat om (extra) kosten.

De tarieven en kosten van eToro vergelijken met de andere brokers kan u met onze handige calculator.

Storten en opnemen van geld bij eToro

Het storten en opnemen van geld op uw eToro account kan met behulp van iDeal, Creditcard, Paypal, bankoverschrijving, Sofort, Skrill en Neteller. Dit alles brengt met zich mee dat u geheel naar Nederlandse standaarden kunt betalen. Houd wel rekening met het feit dat Nederlandse gebruikers gebonden zijn aan een minimaal stortingsbedrag van $50. Maakt u gebruik van een bankoverschrijving, dan is het minimale stortingsbedrag $500.

Wanneer u geld wil opnemen of uitbetalen, kunt u hier een verzoek tot indienen. Een dergelijk verzoek zal in de meeste gevallen binnen 5 dagen worden afgehandeld. De uitbetaling geschiedt in principe via dezelfde route als waarmee u geld hebt gestort. Het minimumbedrag voor uitbetaling is $30. Er wordt een fee van $5 berekend. Wederom geldt dat gebruikers met een geavanceerder profieltype geen fee hoeven te betalen. Al bij al blijkt wederom dat de kosten niet laag zijn bij eToro. Desalniettemin zijn de mogelijkheden wel ruim.

Klantenservice

Wanneer u vragen hebt, kan u terecht bij de support van eToro. U kunt gebruikmaken van de live chat of van een ticketsysteem. Doordeweeks kan er gerekend worden op snelle antwoorden – helemaal wanneer u gebruikmaakt van de actieve live chat. Houd rekening met het feit dat de live chat alleen beschikbaar is voor geregistreerde klanten. Heeft u geen account, dan kan u slechts een ticket openen. Een Nederlandse klantenservice ontbreekt tot op heden. Talen die wel worden gesproken, zijn onder meer Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans.

eToro mobiele App

eToro beschikt net als de meeste hedendaagse brokers over een mobiele app. Deze app beschikt praktisch over alle functionaliteiten die u ook terugvindt op het internetplatform. Gebruik van de app leert dat het erg gemakkelijk te bedienen is en dat alle functies op logische en overzichtelijke plaatsen terug zijn te vinden. Mooi meegenomen is het feit dat de app ook beschikt over de functie tot het gebruiken van een demo account.

Hieronder enkele afbeeldingen van de mobiele app.

Demo account eToro

Wanneer u nog even wil oefenen met beleggen, kunt u via eToro gebruikmaken van een zogeheten demo account. Dit demo account beschikt over dezelfde functionaliteiten als een ‘echt' account – alleen dan met nepgeld. U krijgt in totaal $100.000 aan fictief geld op uw demo account. Dit fictieve geld kan u gebruiken om posities te openen in verschillende beleggingsproducten. Handelen met een demo account werkt precies hetzelfde als met een echt account, waardoor u een redelijk beeld krijgt van hoe het is om te handelen bij eToro. Het demo account kan u daarnaast inzetten om strategieën mee uit te proberen. Wanneer u fictief geld verliest, zal dit immers weinig uitmaken.

Is eToro betrouwbaar?

Verschillende factoren wijzen uit dat eToro een betrouwbare partij is. In eerste instantie valt de betrouwbaarheid van deze broker af te leiden uit de jaren dat deze dienst doet. Sinds 2006 is eToro amper negatief in het nieuws geweest. Daarnaast wordt deze broker door verschillende partijen gereguleerd (ASIC, CySEC, FCA) en beschikt het over meerdere licenties om in verschillende werelddelen hun diensten en producten aan te bieden.

eToro plaatst alle reeds belegde gelden van gebruikers op een afzonderlijke rekening. Dit kan gunstig uitpakken voor klanten, bijvoorbeeld ten tijde van een faillissement. Interne en externe partijen controleren of eToro het geld van gebruikers inderdaad op een aparte rekening plaatst. Wanneer dit geld in gevaar dreigt te komen, dan geldt er een garantiefonds verzekering tot $20.000. Ook dit wekt een betrouwbaar en veilig gevoel.

Samenvatting: de voor- en nadelen van eToro

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijk. eToro maakt beleggen bereikbaar voor iedereen.
 • Sociaal. Deze broker kent unieke features op sociaal vlak.
 • Educatiemogelijkheden. Door de vele educatiemogelijkheden groeit eToro met u mee.
 • Betalingsmogelijkheden. Betalen kan geheel naar Nederlandse standaarden.

Nadelen

 • Niet goedkoop. eToro is duurder dan veel andere brokers.
 • Engelse klantenservice. Een Nederlandse klantenservice ontbreekt.
 • Gebruik van de dollar. Handelen in euro's is niet mogelijk.

Is eToro wat voor u?

Het behoeft amper uitleg dat eToro na al die jaren inmiddels behoort tot de grotere namen in de wereld van brokers. eToro biedt veel mogelijkheden voor de belegger die op zoek is naar een variëteit aan beleggingsproducten. Naast aandelen en ETF's, behoort immers ook een ruime selectie aan CFD's tot het aanbod. Deze broker biedt een sociaal beleggingsplatform, hetgeen inhoudt dat beleggingsactiviteiten en analyses van andere beleggers kunnen worden gevolgd. Een beginnende belegger kan hier in sommige gevallen wat van leren. Daarnaast ligt de focus van eToro op maximaal gebruiksgemak met behoud van een compleet platform. Dit merkt u bijvoorbeeld aan de ruime selectie aan betaalmethodes en de vele analysemogelijkheden. Wanneer u er even niet uitkomt, staat de vlotte klantenservice voor u klaar. Dit alles komt echter wel met een prijskaartje. Handelen bij eToro is namelijk niet bijzonder goedkoop. Dit heeft voor een groot deel te maken met de valutakosten. U handelt immers in dollars en niet in euro's.

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Hoewel wij bij brokertarieven focussen op aandelen, trackers en fondsen is eToro ook een CFD handelaar en is het mogelijk crypto bij hen te kopen, vandaar onderstaande disclaimer

eToro is een multi-asset platform dat zowel het beleggen in aandelen en cryptocurrency als trading aanbiedt

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelsgeschiedenis is minder dan 5 complete jaren en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen.

Copy trading is een dienst voor portefeuillebeheer, geleverd door eToro (Europe) Ltd., welke geautoriseerd en gereguleerd is door de Cyprus Securities and Excange Commission (CySEC).

Cryptovaluta zijn volatiele instrumenten die in zeer korte tijd sterk kunnen fluctueren en daarom niet geschikt zijn voor alle beleggers. Anders dan via CFD’s, is de handel in cryptovaluta niet gereguleerd en staat daarom niet onder toezicht van enig EU-regelgevingskader.