Lynx

Lynx is al meer dan tien jaar actief op de Nederlandse markt.

De transactiekosten van Lynx zijn aantrekkelijk laag en bovendien kan de belegger profiteren van een degelijk en zeer uitgebreid handelsplatform met heel wat extra services, tools en nieuws.

De basis van het handelsplatform is dat van Interactive Brokers, net als bij Mexem

Lynx is uitsluitend een effectenmakelaar en biedt dus geen andere bancaire diensten aan.

In 2016 won Lynx de Gouden Stier voor beste broker en kwam ook in onze onderzoeken regelmatig als winnaar uit de bus.

Accounts bij Lynx

U kiest bij Lynx voor een particuliere rekening, een zakelijke rekening of een gezamenlijke.

Openen Account

Bij het openen van een gewone particuliere rekening doorloopt u online enkele stappen. Dit neemt slechts een kwartiertje tijd in beslag.

Na enkele persoonlijke gegevens in te vullen vraagt Lynx naar uw ervaring met beleggen. Hoe lang belegt u al, met of zonder advies, …

Verder zal er gevraagd worden of u gelinkt bent aan een beleggingsonderneming, bank, beursgenoteerd bedrijf, …

Via een overboekingsformulier kunnen effecten overgezet worden, hetgeen wel enkele weken kan duren.

Per product moet vervolgens aangegeven worden of u over de nodige kennis van zaken beschikt en of u van plan bent hierin te handelen. Verder dient u aan te geven hoe groot de transacties gemiddeld zijn, welk verlies u wil slikken, … Al deze stappen in functie van de Mifid-regels.

U dient ten slotte nog enkele documenten en algemene voorwaarden erop na te lezen en goed te keuren, waarna u het geheel verzendt naar Lynx. Zij brengen verder alles in orde. U kan aan de slag wanneer u een bedrag op uw rekening hebt gezet.

Aanbod van Lynx

Het aanbod van Lynx is vrij uitgebreid. U kan uiteraard beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen, maar daarnaast zijn ook de minder evidente Aziatische markten beschikbaar, zoals China, Japan, India, …

U kan bij de broker ook handelen in ETF’s, fondsen, opties, turbo’s en dergelijke (sprinters, speeders, boosters, … naargelang de uitgever), futures en obligaties. CFD’s behoren niet tot de mogelijkheden. Het aanbod van ETF’s, obligaties en turbo’s zijn echter geografisch beperkter, vooral wat Amerikaanse en Aziatische markten betreft. Ten slotte zijn er meer dan 80 muntparen beschikbaar via de ‘Forex trader’

Via de site van Lynx kan een handig overzicht geraadpleegd worden.

Kosten bij Lynx

Lynx gaat er prat op niet te komen aandraven met onverwachte kosten of bewaarloon. Enkel, relatief lage, transactiekosten dus.

Op Euronextaandelen van Amsterdam, Brussel en Parijs betaalt u meestal 6 euro, tenzij de transactie een bepaald bedrag overschrijdt. Dan zal de 0,09 procent aangerekend worden. Voor tal van andere Europese markten blijft het minimum van 6 euro geldig, maar gaat het procentuele tarief wel omhoog. Bij turbo’s ligt het minimum vreemd genoeg wat lager, op 5,40 euro.

Op Wall Street zal u een kost van minimaal 5 dollar betalen, of 0,01 dollar per aandeel. Maar nu wordt het wat ingewikkelder. Die kost per aandeel halveert, boven de 2000 dollar, bij meer dan 2000 aandelen, naar 0,005 dollar dus.

Euronext-aandelenopties kosten u 0,79 euro per contract, in de VS 2,40 dollar.

Beschikbare Tools bij Lynx

Bij Lynx beschikt u sowieso over realtime koersen voor de grootste Europese aandelen. Voor alle koersen van de Euronextbeurzen, Duitsland en de Verenigde Staten worden vertraagde koersen weergegeven. Mits betaling kunnen verdere koersdata aangeboden worden. Met een Basic Bundle van 2 euro per maand krijgt u reeds heel wat extra realtime data voor Euronext aandelen en afgeleide producten.

Lynx kan uw aandelen uitlenen aan short sellers, mits u daarvoor bij het openen van een rekening de goedkeuring gaf. U ontvangt mogelijks rente over het uitgeleende bedrag.

Met Lynx kan u een ‘Basic’ tradersplatform gebruiken via de internetbrowser, maar ook een uitgebreider tradingprogramma op de computer installeren. Dit alles met het platform van Interactive Brokers als basis. Verder kan u onderweg beleggen met een mobiele app.

Via dat uitgebreide platform kan u tal van ordertypes toepassen, verschillende technische indicatoren toevoegen, vergelijkingen maken tussen verschillende effecten, …

Traders kunnen rechtstreeks op het orderboek handelen om tijd te winnen. Deze functie draagt de naam ‘Book Trader’.

Met de ‘Combo Trader’ is het mogelijk optiecombinaties in te stellen en als één order te verzenden.

U kan de markten makkelijk doorzoeken aan de hand van bepaalde parameters, zoals dividendrendement, liquiditeit, …

De meningen van analisten zijn ook te raadplegen, net als de resultaten en balans van de bedrijven.

Bovendien biedt Lynx een ruim aanbod aan nieuws, algemeen maar ook voor specifieke aandelen, bijvoorbeeld deze in portefeuille. Klanten kunnen ook profiteren van enkele nieuwsbrieven met aandelentips en dergelijke, hen gratis aangeboden, net als educatieve webinars rond (fundamentele en technische) analyse, derivaten, het handelsplatform, …

Ten slotte is er de mogelijkheid om de portefeuilles van professionele beleggers te volgen.

Hieronder enkele screenshots van dit geïnstalleerde platform, met als basis dat van Interactive Brokers.

Het professionele platform biedt zeer uitgebreide mogelijkheden met stockscreeners, fundamentele data, technische analyse, een uitgebreide optietrading tool, realtime koersen, risico analyse,…

Er zijn veel verschillende ordertypes en combinatieorders mogelijk waarbij u de aankoop van opties of aandelen kan laten vasthangen aan het al dan niet uitvoeren van andere orders,… . De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verder biedt het platform ook toegang tot nieuws uit verschillende bronnen, waaronder rapporten over de bedrijven van Reuters, ValueEngine, Zacks,…

Ook de mogelijkheden qua rapportage zijn zeer uitgebreid waarbij u gepersonaliseerde rapporten kan maken en zelfs dagelijks een uitdraai hiervan kan krijgen per mail.

Is Lynx betrouwbaar?

Lynx is een Nederlandse instelling met ook een afdeling en hoofdkantoor in Gent. Ze zijn onderworpen aan de toepasselijke Belgische en Europese regelgeving.

Bij problemen met Lynx wil dit uiteraard niet zeggen dat u al uw effecten kwijt bent. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de makelaar zelf. De effecten blijven dus eigendom van de belegger bij problemen met de broker.

Zoals bij de introductie reeds aangegeven is Lynx een introducing broker die werkt via het platform van het Amerikaanse Interactive Brokers, maar dan meer bepaald de Ierse dochter en u dus onder de Europese wetgeving valt.

In Europa moeten de aandelen en andere effecten apart worden bewaard op een gesegregeerde rekening waardoor bij een eventueel faillissement van Interactive Brokers of Lynx uw aandelen niet aangesproken kunnen worden.

Indien er toch onverhoopt sprake zou zijn van fraude is de bescherming beperkt tot €20.000 zoals voor elke Europese broker. 

Verder is Interactive Brokers ook genoteerd op Nasdaq, waardoor u ook via die weg de stabiliteit van het bedrijf in het oog kan houden.

Voor welke beleggers is Lynx geschikt

Lynx is geschikt voor elk type belegger maar vooral actievere beleggers, dankzij een professioneel platform met vele mogelijkheden en beschikbaarheden. Daarnaast kunnen zij naar hartenlust handelen via lage transactiekosten.

Verder zullen beleggers die zich in hun beslissingen laten bijstaan door technische analyse hun hart kunnen ophalen met het trading platform. Beginnende beleggers zullen hier minder boodschap aan hebben, al kunnen ze natuurlijk ook profiteren van lage kosten, nieuws en bepaalde functies.

.

Voordelen:

Nadelen:

About Author