Saxo Bank

Saxo BankSaxo Bank is een Deense broker. Ze werd in 1992 opgericht onder de naam Midas, welke in 2001 wijzigde naar Saxo Bank. Er bestaat ook een Nederlands filiaal.

In 2015 werden de Belgische activiteiten stopgezet, waarbij Nederlandstalige klanten terechtkunnen bij de Nederlandse afdeling, Franstaligen bij deze van Parijs.

Saxo nam BinckBank over maar de twee merknamen blijven apart bestaan. Volgens Saxo Bank zal de krachtenbundeling de klanten ten goede komen.

Het platform van Saxo Bank zal u even gewoon moeten worden maar de mogelijkheden zijn groot. De kosten zijn dan weer aan de hoge kant, zeker voor de minder actieve belegger.

Accounts bij Saxo

Naast een gewoon account kan u eerst, snel en eenvoudig, een demo-account aanmaken, om het platform uit te testen met een virtuele portefeuille.

Via dezelfde rekening heeft u toegang tot zowel het SaxoTraderGo platform als SaxoTraderPro. Die laatste installeert u op een computer.

U heeft de keuze tussen drie rekeningcategorieën. Het gewone Classic-account en verder ‘Platinum’ en ‘VIP’ met een minimale inleg van respectievelijk 50.000 en 1 miljoen euro. Met de opgewaardeerde accounts hebt u recht op extra service en lagere prijzen.

Ook een rechtspersoon kan een rekening openen.

Openen Account

Het openen van een account is vrij eenvoudig. Via de elektronische identiteitskaart en een eID-lezer hebt u de inschrijving op enkele minuten doorlopen. Binnen de 24 uur neemt het Saxo-team uw aanvraag in behandeling.

Er moet een minimum van 2000 euro op het Classic-account worden gestort, waarna u aan de slag kan.

U moet uiteraard, overeenkomstig de Europese wetgeving, aangeven over welke kennis u als belegger beschikt om te kunnen handelen.

Aanbod

Saxo geeft u toegang tot heel wat markten en types effecten. Geografisch is dat in de meeste Europese landen, verder in Noord-Amerika, Australië en de grootste Aziatische markten.

Op deze beurzen kan u uiteraard aandelen verhandelen, maar ook de mogelijkheden qua obligaties, opties, futures, CFD’s en grondstoffen zijn uitgebreid.

Saxo Bank biedt ook de mogelijkheid om het beheer van uw vermogen (deels) uit handen te geven aan experts. Via de ‘Balanced portfolios’ investeert u vanaf 10.000 euro in een selectie aan ETF’s van BlackRock. U hebt de keuze tussen de defensieve, gematigde en agressieve portfolio. Verder zijn er aandelenportefeuilles, samengesteld door beleggingsadviseurs van Saxo, in samenwerking met financieel dienstverlener Morningstar. Om het iets speculatiever aan te pakken, maar toch op basis van experts die dag in dag uit met de markten in de weer zijn, zijn er ten slotte nog de ‘Trading Strategies’. U volgt de zogenaamde ‘stategiemanagers’ die Saxo bank selecteerde.

Kosten bij Saxo

Saxo Bank levert een uitgebreid platform maar de transactiekosten zijn anderzijds hoger dan heel wat collega-online brokers.

Voor aandelentransacties op de meeste Europese beurzen rekent Saxo Bank een makelaarsloon van 0,10 procent met een minimum van 12 euro. Voor Amerikaanse aandelen zal u 0,02 dollar per stuk moeten neertellen waarbij minimaal 15 dollar wordt gevraagd.

Een optiecontract verhandelen kost u, bijvoorbeeld, 6 euro, 6 dollar of 45 Hong Kong dollar. Vanaf 251 stuks halveren de kosten, vanaf 1001 nogmaals.

Om obligaties te verhandelen bent u een minumum van 80 euro verschuldigd aan Saxo Bank.

Met een opgewaardeerde rekening vallen de transactiekosten lager uit en de spreads zijn geoptimaliseerd.

Opgelet! Bij inactiviteit gedurende 180 dagen wordt er 100 dollar aangerekend.

Om een effect in een andere munt te kopen zal op de valuta-omwisseling 1 procent worden gehoffen (met een Classic-Account).

Beschikbare Tools

Het platform van Saxo Bank is vrij uitgebreid maar u heeft even tijd nodig om de bomen door het bos te zien.

Er zijn bijvoorbeeld veel mogelijkheden op vlak van technische analyse. Saxo steekt een handje toe door ‘Trade Signals’ zoals steun- en weerstandsniveaus aan te geven.

Aangezien Saxo Bank in verschillende landen aanwezig is kan u vijf dagen per week 24/24 rekenen op de ondersteuning van een helpdesk. Er zijn kantoren in 16 verschillende landen dus ook deskundigen per lokale markt en taal.

De webinars kunnen handig zijn om constant bij te leren. Er is er bijna elke dag één. Het nieuws en een kalender met macro-economisch en bedrijfsnieuws, beschikbaar op het platform, houden u up to date. Abonneer u daarnaast voor geavanceerd nieuws door een maandelijkse vergoeding te betalen.

Om sneller te handelen kan u de dubbelklik-methode uitschakelen.

Onderstaand enkele screenshots van het SaxoTraderGo platform.

Is Saxo Bank betrouwbaar?

Saxo is aangesloten bij het Deense depositogarantiestelsel. Bij een faillissement wordt cash tot 100.000 euro gedekt.

Uiteraard bent u niet al uw effecten kwijt bij een faillissement van Saxo Bank. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de makelaar zelf. De effecten blijven dus eigendom van de belegger bij problemen met de financiële instelling.

Voor welke beleggers is Saxo geschikt

Saxo Bank is geschikt voor beleggers die een uitgebreid aanbod én uitgebreide analysemogelijkheden zoeken. Voor beginnende beleggers zal alles wat ingewikkeld overkomen. De kosten zijn vrij hoog maar dalen voor actievere traders.

Voordelen:

Nadelen:

About Author