Bewaarloon

Bewaarloon

Je bent hier:
< Terug

Een bewaarloon is een kostenpost die de bank of broker in rekening kan brengen voor het bewaren van uw effecten.

Tegenwoordig is deze kostenpost vrij zeldzaam aangezien de effecten elektronisch worden bewaard en de fysieke bewaarkosten voor de bank niet langer aanwezig zijn. Het bewaarloon is dus min of meer achterhaald.

Bewaarloon meestal niet direct zichtbaar

Toch brengt ook het elektronisch bewaren van effecten enkele kosten met zich mee. Aparte bedrijven zijn namelijk verantwoordelijk voor het bewaren van de effecten. En die moeten ook vergoed worden! Deze bedrijven worden ‘custodians’ genoemd. Grote banken als BNP Paribas en Citigroup hebben zulk soort afdelingen. In onze contreien is Euroclear een bekende naam. Die laatste is verantwoordelijk voor de afwikkeling van effectentransacties en het bewaren ervan.

Die verschuldigde kosten aan custodians zullen brokers niet vaak rechtstreeks doorrekenen aan hun klanten. Dit zorgt immers nog voor een extra zichtbare kostenpost; niet zo positief op het vlak van marketing. Toch zal de broker dit verrekenen via andere tarieven en inkomsten.

Grootbanken rekenen rechtstreeks bewaarloon aan

Als we de verschillende instellingen bekijken, valt op dat vooral de grootbanken expliciet bewaarloon aanrekenen. De online brokers zoals BinckBank, Bolero, Mexem, TradersOnly, Keytrade en Lynx innen deze kosten niet rechtstreeks. Vreemd wel dat de grootbanken vaak zelf, via een afdeling, die effecten kunnen bewaren. Dat terwijl de online makelaars hiervoor effectief een andere speler moeten aanspreken.

Als een financiële instelling dat bewaarloon aanrekent, is dit meestal onder de vorm van een regeltarief. Er wordt een ‘bewaarloon per lijn’ gevraagd. Bij Deutsche Bank is dat bijvoorbeeld 12 euro per lijn met een maximum van 200 euro in totaal, op jaarbasis.

Weinig transacties = hoog bewaarloon

Voor minder actieve beleggers, die dus weinig transacties uitvoeren, komt deze vaste kostenpost relatief hoog uit. Dit is ook zo bij de service fee bijvoorbeeld, die de bank aanrekent voor de eigen diensten. Ook een portefeuille met weinig lijnen zal vrij veel betalen als er een tarief wordt aangerekend op heel de portefeuille. In de meeste gevallen wordt dit echter per regel berekend.