Bull market

Je bent hier:
< Terug

Een bull market (bullmarkt) wordt gedefinieerd als een langdurende periode waarin prijzen stijgen (met meer dan 20%). Dit duurt meestal een aantal maanden of jaren. Meestal wordt de term bull market gebruikt als men het over de aandelenmarkt heeft, maar het wordt ook toegepast op de huizenmarkt, goederen, grondstoffen en buitenlandse valuta.

Een bull market gaat vaak gepaard met een sterke economie, een sterke groei van het bruto binnenlands product, hoge bedrijfswinsten en een laag werkloosheidspercentage. Daardoor bestaat er optimisme en een sterk vertrouwen bij consumenten en investeerders. 

Wat gebeurt er tijdens een bull market?

Tijdens een bull market blijven aandelen alsmaar omhoog gaan. Eigenlijk is dit het laatste decennium zo geweest (tot de coronacrisis). Er gebeuren tijdens een bullmarkt verschillende dingen. Ten eerste wordt de balans (de balance sheets) vaak vergeten omdat iedereen winst maakt. Toch is en blijft een sterke balans belangrijk, zeker tijdens een recessie.

Ten tweede zien we dat mensen tijdens een bullmarkt gretig worden. We willen zo snel mogelijk en zoveel mogelijk geld verdienen. Dit is een natuurlijke tendens, want we weten dat het niet altijd zo gaat. Daarom zijn we meer gericht op de korte termijn en wordt de lange termijn opzij geschoven.

Ten derde zien we dat aandelen die hun cijfers overtreffen, nog meer stijgen. Aandelen die dat niet doen, ook al scheelt het paar cent, dalen. Daarnaast worden investeerders luier. Ze houden op met diepgaand onderzoek te doen, het geld komt immers makkelijk binnen. Hoe makkelijker het is en hoe vanzelfsprekender het wordt, hoe luier iemand wordt.

Daarentegen worden fondsbeheerders actiever en springen op de kar, omdat ze klanten niet willen verliezen aan een andere fondsbeheerder die dat wel doet.

Natuurlijk einde van een bullmarkt

Tot slot nemen mensen eerder schulden op zich, omdat het geld snel terug wordt verdiend. Zo steken ze het dubbele in een aandeel dan wat ze daadwerkelijk hebben. Deze opbouw van schulden kan uiteindelijk leiden tot de knal van de bullmarktbubbel.