ETF of Tracker

ETF of Tracker

Je bent hier:
< Terug

Een ETF, Exchange Traded Fund, ook wel indextracker genoemd, is een handige manier om via lage kosten toch in een brede waaier aan aandelen, obligaties, grondstoffen, … te beleggen.

Het Exchange Traded Fund is een passief fonds. In een ander stuk op deze website had ik het reeds over actief beheerde fondsen. Ook deze zijn gediversifieerd maar hebben menselijke inbreng van de fondsbeheerder nodig. Bij een ETF is dit veel minder het geval, deze volgt simpelweg een index, bijvoorbeeld de aandelenindex S&P500 met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het passieve fonds volgt de prestatie van die index, niet meer en niet minder dan dat. Een (doorgaans kleine) ‘tracking error’ kan wel voorkomen.  

Fysieke trackers en synthetische trackers

De tracker kan de prestaties van die index op twee manieren nabootsen. Het fonds kan rechtstreeks in de onderliggende aandelen (of obligaties of …) beleggen. We spreken in dit geval van een fysieke tracker. Bij een synthetische tracker zullen de aandelen niet (of in mindere mate) rechtstreeks worden aangekocht. Via derivaten wordt het rendement van de index echter gewaarborgd. De uitgever van de ETF kan bijvoorbeeld een swap-overeenkomst sluiten met een tegenpartij die dan de return van de index garandeert. Dit zorgt dan wel weer voor een tegenpartijrisico. 

Verschillende indices

Er bestaat vandaag een enorme variatie aan indices. Deze kunnen de grote of kleine bedrijven van een bepaald land volgen (Bel20, AEX, AMX, DAX, S&P500, …), een bepaald thema (water, automation and robotics, sustainability, …), groeiregio’s, … Op die manier heb je dan ook via de ETF’s ruime keuze, aangeboden door onder meer grote spelers als BlackRock (iShares), Vanguard, Lyxor, … De Europese regelgeving beperkt wel het aanbod tot diegene die in lijn zijn met de Europese vereisten. Zo moet er bijvoorbeeld een KID (Key Information Document) in één van de aangewezen talen van het land aangeboden worden. 

ETF kosten

Het kostenplaatje valt bij een ETF over het algemeen goed mee, in vergelijking met traditionele, actief beheerde, fondsen. De fondsbeheerder moet immers veel minder betaald worden aangezien hij niet veel werk heeft met dat fonds. Hou rekening met een jaarlijkse kost van 0,15 tot 0,80 procent. Uiteraard komt hier ook de beurstaks en transactiekost bij.

ETF’s zijn beursgenoteerde fondsen en dat zorgt ook voor een groot gemak qua verhandelbaarheid. De belangrijkste ETF’s hebben ook een mooie liquiditeit.