BrokerTarieven

Beleggingsfondsen

Wil je gediversifieerd beleggen maar heb je niet zoveel tijd? Dan komen fondsen in aanmerking. 

Wat is een fonds

Een fonds is niet meer of niet minder dan een mandje van bijvoorbeeld aandelen en obligaties, waarbij je als belegger geen deel van het bedrijf koopt, maar een deel van het mandje. Op die manier krijg je belangrijke diversificatie, aan de dag gelegd door de fondsbeheerder, een onafhankelijke expert of een team van een grotere groep, zoals BlackRock, Carmignac of PIMCO. 

Deze menselijke inbreng zorgt voor een actief beheer van de hele portefeuille. De beheerder haalt de aandelen en obligaties uit het fonds als hij dit wenselijk vindt, en zal weer nieuwe investeringen doen indien hij na onderzoek overtuigd is van de bewuste belegging. Hij neemt met andere woorden jouw werk als belegger over, als je er zelf niet veel tijd voor hebt of er niet genoeg van afweet. 

Beleg in een groot aanbod beleggingsfondsen bij DEGIRO
Beleg in een groot aanbod beleggingsfondsen bij DEGIRO

DEGIRO biedt de mogelijkheid om te beleggen in fondsen van onder andere BNP Paribas, Goldman Sachs en NN. Open een account en start met beleggen bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Thema’s van fondsen

Fondsbeheerders zullen zich meestal richten op een bepaald thema. De focus kan op groeilanden liggen, op dividendaandelen, op waarde-aandelen… noem maar op. Er zijn zelfs zogenaamde ‘paraplufondsen’ die verschillende subfondsen bevatten. 

Verder zijn er beursgenoteerde fondsen en niet-beursgenoteerde varianten. Deze laatste zult u niet via een online broker kunnen aankopen, daarvoor moet u even naar uw bank gaan. Vaak zal die laatste echter, spijtig genoeg, slechts een beperkt aanbod aan eigen fondsen voorstellen. 

De klanten van fondsen zijn naast particuliere beleggers, die via hun bank of broker deze al dan niet beursgenoteerde portefeuilles aanschaffen, ook pensioenfondsen. 

Beheerskosten

Let wel op dat de fondsbeheerder uiteraard betaald moet worden voor zijn werk en expertise. Dit kostenplaatje kan erg variëren van beheerder tot beheerder en de duurste experts zijn lang niet altijd de beste; ze kloppen vaak zelfs niet eens de markt. 

Naast de jaarlijkse beheerskosten zijn er meestal ook instap- en uitstapkosten en in sommige gevallen een beurstaks bij verkoop. In dit verband wil ik graag even wijzen op de mogelijkheid van ETF’s: passieve fondsen die bijvoorbeeld simpelweg een beursindex volgen. Het woord passief zorgt er ook voor dat de kosten lager liggen. De fondsbeheerder heeft veel minder werk, want hij volgt gewoon de index zonder verder onderzoek. Meer over ETF’s in een apart deel van de kennisbank.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?