Stop-limit order

Stop-limit order

Je bent hier:
< Terug

Via het stop-limit order kan u vanaf een bepaalde koers kopen of verkopen waarbij u bovendien grenzen stelt aan de maximale en minimale aankoop- en verkooprijzen.  

Een algemener stop order wordt als marktorder naar de beurs gestuurd bij het bereiken van een bepaalde koers (de trigger). Met het stop-limit order gaat geen marktorder maar een limietorder naar het orderboek. Vooral bij verkoop wordt dit gebruikt, om verliezen te beperken of winsten veilig te stellen. Het is eigenlijk een stop-loss order met een minimumprijs die u zeker wil. 

Stel, u hebt een aandeel gekocht aan 10 euro en het stijgt tot 15 euro. U wil de winst veilig stellen en voert een stop-limit order in met trigger aan 13 euro en limiet aan 12,50 euro. De order zal als limietorder, aan 12,50, naar de markt worden gestuurd als de koers 13 heeft bereikt. Minder dan 12,50 euro zal u zeker niet krijgen, maar hopelijk wat meer (richting de 13) bij een liquide aandeel. 

U bepaalt dus twee koersniveaus. De trigger (vanaf wanneer moet het order in het orderboek gezet worden) en de limiet (tot waar wil ik verkopen of kopen).

Voordelen:

  • U kan uw portefeuille vooraf organiseren in functie van mogelijke toekomstige bewegingen.
  • U hebt de mogelijkheid verliezen te beperken. 
  • U kan winsten proberen vast te klikken.
  • U weet wat u minimaal krijgt (of maximaal betaalt) dankzij de limiet.

Nadelen: 

  • Er is een kans dat uw order niet of slechts deels wordt uitgevoerd bij een grote koerssprong voorbij uw limiet of bij illiquide (met een dun orderboek) effecten. 
  • U moet voorrang geven aan marktorders.