Transferkosten

Transferkosten

Je bent hier:
< Terug

Stel, u belegt bij broker A en u wilt graag overstappen naar een andere makelaar. Deze biedt misschien lagere kosten, een betere service of een uitgebreider aanbod aan tools. Gefeliciteerd! Dit betekent dat u kritisch omgaat met dienstverleners en het aanbod vergelijkt. En nu komt de maar; u kunt wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan. 

Transferkosten kunnen onterecht hoog oplopen

De meeste banken en brokers rekenen immers zogenaamde transferkosten om effecten op uw rekening over te zetten naar het account bij de andere instelling. Deze kosten kunnen enorm hoog oplopen. Ruwweg variëren ze van 40 tot 150 euro (in België). Per lijn dan nog! 

Ook beleggingen voor pensioensparen zijn hieraan onderhevig. Volgens het Belgische Test-Aankoop is dit onterecht, aangezien de werkelijke kosten die banken hiervoor moeten maken absoluut niet zo hoog liggen. Ze beschuldigden de instellingen in 2019 dan ook van het gijzelen van hun klanten. In Nederland zijn die kosten een pak lager, vaak ligt dit rond de 25 euro. 

De ontvangende bank of broker rekent, logischerwijze, meestal niets aan. Integendeel, als lokmiddel voor nieuwe klanten betalen ze vaak een groot deel van de kosten terug, aangerekend door de concurrent. Ga even na of u hiervan kunt genieten bij de nieuwe makelaar. 

Alternatief

Een te overwegen alternatief voor die kosten is een verkoop en aankoop bij de nieuwe broker. Maar dit is alleen interessant als de transferkosten erg hoog zijn, aangezien u bij die transacties eveneens tweemaal kosten (en belastingen in België) moet betalen: makelaarskosten bij verkoop (en Belgische beurstaks) en makelaarskosten bij nieuwe aankoop (en Belgische beurstaks). Bovendien loopt u een koersrisico door duurder te moeten kopen of een liquiditeitsrisico door een hoge spread tussen de bied- en laatkoersen.